Franse lantaarnklok

Terug

Beschrijving van de klok

De klok is een lantaarnklok. De uiterlijke kenmerken daarvoor zijn aan de wijzerplaat te herkennen en aan het raamwerk van het uurwerk

De basis van de wijzerplaat is een gegoten ronde messing plaat. De uuraanduidingen in twaalf uitsparingen bestaan uit emaillen cartouches. Rond de as van het uurwerk zijn de volgende elementen te zien.

  • Werktuigen als lineaal, passer en winkelhaak
  • Hoornen van overvloed met bloemen en gewassen (oogstrijkdom)
  • Een harp
  • Twee pijlenkokers

Op de wijzerplaat is een gegoten messing fret gemonteerd met asymetrische C-krullen. In de top is een kinderhoofd te zien met zonnestralen.

Onder de wijzerplaat is eveneens een gegoten fret gemonteerd.

De zijkanten hebben messing deurtjes met een dikte van 1 mm. Op één daarvan zit een slotbeweger echter met een zeer primitief sluitsysteem. Op de andere is slechts een metrische schroef en moer gemonteerd. Een van de scharnieren is defect.

Aan de achterzijde is geen originele metalen wand aanwezig maar er bevind zich nu een slecht afgewerkte messing plaat van 0,8 mm dikte.

Op de zijkanten van de bovenplatine zijn twee fretten gemonteerd. Een daarvan is met een ijzerdraadje i.p.v. met een schroef vastgemaakt. Op die plaats ontbreekt ook een schroefdraad. Beide fretten zijn gelijk van vorm maar hebben verschillende dikten.

Op de pilaartjes is één bel gemonteerd me twee hamers.

De onderplatine heeft 6 gaten voor opwindgaten voor gewichtaandrijving. De gaten voor het gaande en slagwerk zijn uitgesleten. Die voor het wekkerwerk niet.

Het uurwerkheeft een spillegang.

De lichterarmen en belarmen zijn gemonteerd tussen ellebogen van de middenstijlen.

Het slagwerk heeft een hamer voor het hele uur en éen voor het halve uur. Beide slaan op dezelfde bel.

De afmetingen bedragen 11¾ x 5¼ x 5¼ inch. ( zonder rekening te houden met ophangbeugel en steunen).